SZUKAJWSZYSTKIE WPISYKONIEC

WYNIK WYSZUKIWANIA
Znaleziono wpisów: 18
Strony: [<<] 1 2

ID: 18   [ Kategoria 6 ]
GAWRA
Wyjaśnienie
       
         Zimowe legowisko niedźwiedzia, mieszczące się zazwyczaj w rozpadlinie skalnej, grocie, zagłębieniu
w ziemi
lub dużym wykrocie, w którym niedźwiedź zapada w sen zimowy.
Niekiedy niedźwiedź sam buduje swoją gawrę na powierzchni ziemi z gałęzi drzew lub w śniegu na północnych stokach na dalekiej, surowej północy.
          W okresie snu zimowego w gawrze samica rodzi
i wychowuje młode.

ID: 17   [ Kategoria 6 ]
DYMORFIZM PŁCIOWY
Wyjaśnienie

       Dymorfizmem płciowym określa się różnice w wyglądzie zewnętrznym występujące pomiędzy samicami
a samcami danego gatunku.
       U niedźwiedzi różnice te dotyczą przede wszystkim wielkości - samce niedźwiedzi są zwykle dwu-trzykrotnie większe od samic.

ID: 15   [ Kategoria 6 ]
PIASTUN
Wyjaśnienie

     Piastun to roczny, rzadziej 2-3 letni młody niedźwiedź przebywający pod opieką niedźwiedzicy.

ID: 13   [ Kategoria 1 ]
NIEDŹWIEDZIE
Wyjaśnienie

          Niedźwiedzie to ssaki występujące w licznych podgatunkach w Europie, Azji Północnej i Środkowej, Ameryce Północnej i Południowej oraz Arktyce.
          Niedźwiedzie są największymi współczesnymi drapieżnikami naziemnymi, o masywnej, potężnej budowie ciała, krótkich i silnych kończynach zakończonych długimi, ostrymi i mocnymi pazurami.
Długość ciała dochodzi do 3 m, zaś ciężar do 800 kg. Ciało pokrywa grube, gęste futro, ubarwione w różnych odcieniach czerni, brązu i bieli.
          Pomimo masywnej budowy ciała i ociężałego wyglądu poruszają się szybko i cicho, osiągając prędkość nawet do 65 km na godzinę. Niedźwiedzie, zwłaszcza polarne, bardzo dobrze nurkują i pływają z prędkością do 5-6 km/ h.
          Są wszystkożerne, żywią się głównie pokarmem roślinnym, owocami, jagodami, grzybami, nasionami (żołędzie, buczyna, orzechy), a także padliną, drobnymi kręgowcami, rybami, czasem poluje na większe ssaki, np. jelenie czy foki.
          Niedźwiedzie brunatne żyją samotnie, łączą się w pary podczas okresu godowego. Ciąża trwa 7-8 miesięcy, podczas snu zimowego samica rodzi 1-5 młodych, słabo owłosionych i ślepych, które ssą matkę przez 12-16 miesięcy. Młode uzyskują dojrzałość płciową w wieku ok. 2,5 roku.
          W klimacie zimnym i umiarkowanym zapadają w sen zimowy w legowiskach, tzw. gawrach.
          W warunkach naturalnych żyją przeciętnie
30-35 lat, czasami osiągają wiek 50 lat.

ID: 11   [ Kategoria 2 ]
Niedźwiedź polarny
(Thalarctos maritimus)
Wyjaśnienie

          Niedźwiedź polarny, zwany też białym jest trzecim co do wielkości przedstawicielem niedźwiedzi.
     Długość ciała wynosi 180 – 260 cm, wysokość do
140 cm, natomiast ciężar ciała ponad 300 – 700 kg.
          Zamieszkuje wyspy, wybrzeża i pola lodowe położone wokół bieguna północnego.
Bytując w surowym, polarnym klimacie posiada cechy, które przystosowują go do warunków, w których żyje. Jest to długa, gęsta, kremowobiała sierść, owłosione podeszwy stóp oraz błony pławne między palcami kończyn, dzieki którym jest doskonałym pływakiem.
           Odżywia się głównie mięsem, polując na foki, ryby, renifery, piesaki, zające i ptactwo, w okresie lata żywi się również jagodami i owocami.
     W sen zimowy zapadają samice. Ciężarne samice w listopadzie wygrzebują w zaspach śnieżnych tunele o długości do 3 m, w których, po ok. 8-miesięcznej ciąży, rodzą 1-4 młodych i pozostają tam z nimi do marca.
          Wskutek licznych, niekontrolowanych polowań jest gatunkiem szczególnie zagrożonym wyginięciem,
w niektórych krajach jest objęty ochroną gatunkową
i zakazem polowań.
 
WIĘCEJ INFORMACJI

ID: 10   [ Kategoria 2 ]
Niedźwiedź malajski, biruang
(Helarctos malayanos)
Wyjaśnienie

     To najmniejszy z rodziny niedźwiedzi.
Osiąga 110 - 140 cm, średnio ok. 120 cm długości.
Ma czarne, krótkie, aksamitne futro z płowym pyskiem
i z charakterystyczną, żółtawą plamą na piersi.
     Zasiedla obszary leśne Azji południowo-wschodniej: Sumatrę, Borneo i Półwysep Malajski.
     W ciągu dnia śpi lub zażywa kąpieli słonecznych,
w nocy wyrusza na łowy. Długim językiem wydobywa miód z pszczelich barci i termity z kopców. Zakrzywionymi pazurami zrywa owoce z gałęzi i zdziera korę z pni, by dostać się do smacznych pędraków.

     Niedźwiedź malajski uznawany jest za gatunek wymierający!!!
 
WIĘCEJ INFORMACJI

ID: 8   [ Kategoria 2 ]
Niedźwiedź himalajski
(Selenarctos thibetanus)
Wyjaśnienie

       Jest on nieco mniejszy od niedźwiedzia brunatnego i polarnego, ale wyrośnięty samiec, zwykle większy od samicy i osiąga wagę do 180 kg, długość 110 – 180 cm.
Posiada czarne, długie futro z wyraźną białą plamą na piersi w kształcie litery V. Charakterystyczną cechą tego niedźwiedzia jest również obfity kołnierz z długich i dość sztywnych włosów.

ID: 6   [ Kategoria 2 ]
Niedźwiedź brunatny (Ursus arctos)
Wyjaśnienie

        Niedźwiedź jest największym żyjącym współcześnie drapieżnikiem lądowym.
Osiąga długość ciała od 100–300 cm, natomiast ciężar wynosi 25–770 kg.
Sierść gęsta i długa, ubarwiona w zależności od danego podgatunku, najczęściej w odcieniach brązu - szarobrunatna lub czarnobrunatna. Masywna, potężna budowa ciała, oczy i uszy niewielkie, krótki ogon (10,5–12,0 cm), silne i krótkie kończyny zakończone długimi, ostrymi i mocnymi 5 pazurami.        
         Pomimo masywnej budowy ciała i ociężałego wyglądu poruszają się szybko i cicho, osiągając prędkość nawet do 65 km na godzinę, również dobrze nurkują i pływają.

Strony: [<<] 1 2